Parfum, eau de parfum, eau de toilette - contează?

eau de parfum

 

Pentru mulţi dintre noi, eau de parfum sau eau de toilette sunt doar două denumiri de parfum în franceză. Ele au, însă, o însemnătate: oferă un indiciu despre concentraţia parfumului. Totuşi, sunt numeroase situaţii în care, în funcţie de chimia pielii noastre sau chiar de formula parfumului, nu putem spune cu certitudine care este mai bună. 

Are vreun rost să decidem ce parfum cumpărăm, bazându-ne pe eticheta ”eau de parfum” sau “eau de toilette?” MYSU vă invită să aflaţi în cele ce urmează. 

Ce este Eau de Parfum?

ce este eau de parfum

 

Eau de parfum este un tip de parfum care conține o concentrație mai mare de uleiuri esențiale, de obicei între 15% și 20%. Această concentrație ridicată îi conferă o persistență mai mare pe piele, în comparație cu alte tipuri de parfumuri, precum eau de toilette sau eau de cologne. 

Eau de parfum vs eau de toilette, pe scurt

Eau de parfum vs eau de toilette

 

Producătorul unui parfum decide dacă acesta se califică drept eau de parfum (EDP) sau eau de toilette (EDT), însă aceste decizii nu sunt standardizate. În general, se poate spune că apa de toaletă are o concentraţie mai mică de ulei de parfum decât apa de parfum, însă cantităţile exacte variază. 

Cele mai comune aproximări sunt intervalele de mai jos. Amintiţi-vă că acestea sunt aproximări generale, iar producătorii de parfum sunt liberi să folosească orice concentraţii, cât timp păstrează ordinea denumirilor. 

Eau Fraiche

1-3% concentraţie de ulei

Eau de Cologne

2-6% concentraţie de ulei

Eau de Toilette

5-15% concentraţie de ulei

Eau de Parfum

15-20% concentraţie de ulei

True Perfume

15-40% concentraţie de ulei

Uleiul parfumat este diluat într-un mix de ulei purtător, precum uleiul de migdale, şi alcool. Astfel, produsele cu o concentraţie ridicată de ulei de parfum ar trebui să fie mai persistente şi să miroasă mai puternic. 

Acest lucru este adevărat - vă puteţi aştepta la o diferenţă de la 1 până la 4 ore de persistenţă între o apă de toaletă şi o apă de parfum. Multe ape de toaletă, însă, rezistă cu succes până la 6-7 ore după aplicare. În funcţie de parfumul folosit, o apă de toaletă poate avea o persistenţă comparabilă cu apa de parfum din aceeaşi gamă.

Eau de parfum vs eau de toilette, în detaliu

eau de toilette vs eau de parfum

 

Dacă diferenţa de persistenţă nu este atât de mare, de ce sunt apele de parfum, în general, mai scumpe decât apele de toaletă? Există alte mici diferenţe care stabilesc ierarhia calităţii şi care conving cunoscătorii de parfumuri să investească în apele de parfum, în locul celor de toaletă, dar nu întotdeauna. 

Note de parfum: cum afectează concentraţia evoluţia parfumului

Notele sunt aromele fundamentale din compoziţia unui ulei de parfum, alese cu grijă pentru o aromă coerentă, care evoluează pe perioada zilei. Mai multe detalii şi un ghid pentru alegerea parfumurilor în funcţie de formula lor vei găsi în articolul nostru despre notele parfumurilor

Tot ce trebuie să ştii acum este că aceste note interacţionează chimic pe parcursul purtării şi reacţionează cu pielea ta, umiditatea sau temperatura de afară. În concentraţiile diferite din apa de toaletă sau de parfum, notele evoluează într-o manieră unică, producând mici diferenţe în aroma produselor, peste zi. 

Apele de parfum cu concentraţii mai mari de ulei nu doar persistă mai mult, dar au şi un miros mai complex, mai bogat, chiar dacă uleiul este acelaşi. Unii producători adaugă, chiar, note suplimentare pentru apele de parfum, pentru a evidenția un anumit profil sau a adăuga profunzime aromei. 

E o apă de parfum întotdeauna mai bună decât o apă de toaletă?

Nu întotdeauna. Mulţi iubitori de parfumuri nu ţin neapărat ca parfumul să persiste întreaga zi. Când ai o colecţie mare de parfumuri, e de înţeles că uneori îţi doreşti să te reinventezi puţin, pe parcursul zilei. 

Apele de toaletă sunt perfecte ca parfumuri mai lejere, cu buchete mai simple. Ele surprind esenţa unei linii de parfum şi îţi permit să te bucuri de acel profil. Dacă îţi place cum miroase o apă de toaletă, ai putea crede că apa de parfum din aceeaşi gamă va mirosi la fel, dar va fi mai persistentă. 

Există, totuşi, posibilitatea, ca apa de parfum să miroasă uşor diferit. Este perfect în regulă să foloseşti o apă de toaletă, dacă îi apreciezi mai tare mirosul sau dacă formula acesteia se potriveşte mai bine cu pielea ta. 

Mica pauză de istorie parfumată la MYSU

apa de parfum

 

Distincţiile între diversele categorii de parfumuri, precum apa de parfum sau apa de toaletă, au apărut la sfârşitul secolului 19, începutul secolului 20. Acestea au fost influenţate de evoluţiile industriale şi culturale ale timpurilor. 

Dintr-un mix de noi tehnologii chimice, tehnologii de producţie şi eforturi de marketing, companiile de parfumuri au reuşit să acopere cereri din ce în ce mai diverse ale pieţei. 

Popularizarea acestor distincții a fost datorită unor case de parfumuri faimoase, precum Guerlain sau Coty. În 1921, Chanel a lansat faimosul Chanel No. 5 ca o apă de parfum, setând standardul apelor de parfum ca produse de lux. 

Tipuri de apă de parfum la MYSU

tipuri de apa de parfum

 

Toate produsele MYSU sunt ape de parfum. Toate parfumurile noastre au o concentraţie de ulei de parfum de 22%, un pic mai mare decât media generală a apelor de parfum. De aceea, parfumurile noastre au o persistenţă deosebită şi lasă întregul buchet de note să exprime profunzimea aromelor. 

Ape de parfum de zi

Apele de parfum de zi sunt cele mai discrete, persistente, însă nu copleşitoare. Colecţia de ape de parfum de zi MYSU conţine parfumuri cu note florale, citrice, cu mici modificări intrigante pentru a le adăuga caracter şi pentru ca tu să obţii un miros unic. 

Ape de parfum de seară

În contrast, în colecţia de ape de parfum de seară, am adăugat acele mirosuri puternice, inconfundabile, perfecte pentru întâlniri romantice sau evenimente speciale. Vei găsi parfumuri cu note calde, îmbietoare de ambră şi scorţişoară, sau aromele îmbătătoare de trandafir, patchouli sau piersică. 

Ape de parfum fresh

Pentru perioadele mai calde, precum primăvara sau vara, sau pentru anumite evenimente în care ai nevoie de un plus de vitalitate, poţi alege una din apele de parfum fresh din colecţia noastră. Cu note predominant citrice şi delicat florale, încălzite pe alocuri de flori de vanilie sau chihlimbar, acestea sunt alegerile perfecte pentru plimbări relaxante sau pentru un interviu. 

Ape de parfum dulci

Pentru întâlniri pline de priviri complice, sau pentru o stare de bine în întunecatele zile de iarnă, nu puteţi greşi cu una din apele de parfum dulci din colecţia MYSU. Note de vanilie, trandafir, vanilie, pere zemoase şi piersici, susţinute de notele mai puternice de piele sau cele lemnoase creează arome pline de plăcere şi senzualitate. 

Ape de parfum orientale

Multe din clientele noastre au recunoscut că s-au îndrăgostit de aroma apelor de parfum orientale, chiar de la primul miros. Nu putem să le învinuim. Mirosurile lor puternice şi unice sunt adevărate magnete pentru complimente, iar cei ce găsesc parfumul oriental potrivit îi rămân fideli pentru foarte mult timp. 

Alege o apă de parfum pentru bărbaţi

apa de parfum barbati

 

Fie că vrei să alegi o apă de parfum pentru bărbatul pe care îl iubeşti, sau eşti chiar tu iubitul bărbat, alegerea unei ape de parfum pentru bărbaţi nu trebuie să îţi ia prea mult timp. Parfumurile MYSU au o concentraţie de uleiuri de parfum excelentă, comparabilă cu cele mai râvnite branduri internaţionale. 

Vezi mai jos o selecţie pentru cele mai iubite ape de parfum pentru bărbaţi din colecţia noastră, ca să te poţi decide uşor. 

Bordeaux

  • Note de vârf: Bergamotă, grapefruit, mentă
  • Note de mijloc: Muşcată, iasomie, note marine
  • Note de bază: Cedru, patchouli, piele, mosc
  • Potrivit pentru: Zi, primăvară şi vară

Brave

  • Note de vârf: Salvie, mandarină
  • Note de mijloc: Caramel, boabe de tonka
  • Note de bază: Vetiver
  • Potrivit pentru: Seară, evenimente

Artic Blue

  • Note de vârf: Bergamotă, lime, note marine
  • Note de mijloc: Coriandru, rozmarin
  • Note de bază: Cedru, patchouli, mosc alb
  • Potrivit pentru: Zi, vară sau primăvară

Burgundy

  • Note de vârf: Bergamotă, note verzi, mentă
  • Note de mijloc: Iasomie
  • Note de bază: Cedru, santal, piele, ambră
  • Potrivit pentru: Orice moment al zilei

Black Orange

  • Note de vârf: Grapefruit
  • Note de mijloc: Muşcată, piper
  • Note de bază: Vetiver, patchouli, cedru
  • Potrivit pentru: Zilele de vară

Nu uita că gusturile la parfumuri sunt subiective - nimeni nu dictează când ar trebui folosite unele parfumuri şi când nu. Cel mai important este ca tu săshop te simţi bine purtând parfumul, oriunde ai merge. 

Alege o apă de parfum pentru femei

apa de parfum femei

 

Se spune că femeile sunt greu de mulţumit. Noi spunem că femeilor trebuie să li se prezinte suficiente opţiuni pentru ca ele să îşi satisfacă exigenţele. Vezi mai jos o listă cu cele mai apreciate ape de parfum pentru femei din colecţia MYSU, alături de câteva detalii importante care să îţi ajute deciziile. 

Aphrodite

  • Note de vârf: Frunză de smochin, mandarină verde, pară
  • Note de mijloc: Smochină, iasomie, floare de portocal
  • Note de bază: Vanilie bourbon, patchouli, cafea
  • Potrivit pentru: Sezon rece, evenimente elegante

Blood Moon

  • Note de vârf: Bergamotă, floare de portocal
  • Note de mijloc: Tuberoză, iasomie indiană
  • Note de bază: Vanilie de Madagascar, cedru, mosc alb
  • Potrivit pentru: Zi, sezoanele temperate

Karma

  • Note de vârf: Iris, bujor, lăcrămioară
  • Note de mijloc: Caisă, trandafir, piersică
  • Note de bază: Vanilie, mosc, tonka, lemn de santal
  • Potrivit pentru: Seară, evenimente speciale

Celestial

  • Note de vârf: Pară, bergamotă
  • Note de mijloc: Trandafir turcesc, iasomie indiană
  • Note de bază: Mosc alb, vanilie
  • Potrivit pentru: Zi, orice anotimp

Soul

  • Note de vârf: Mango, bergamotă
  • Note de mijloc: Iasomie, tămâie
  • Note de bază: Lemn de santal, vanilie
  • Potrivit pentru: Seară, vară, evenimente speciale

Dacă îţi doreşti să explorezi mai în detaliu familiile de note şi cum ar trebui acestea alese în funcţie de anotimp, te invităm să citeşti ghidul nostru detaliat

Alege-ţi apa de parfum preferată de la MYSU

cumpara eau de parfum

 

Sperăm că te-am ajutat să elucidezi misterul eau de toilette vs. eau de parfum. Nu uita, secretul e în concentraţie. Totuşi, sunt diferenţe subtile în efectul final pe care îl poţi obţine cu fiecare dintre variante. Care e varianta potrivită pentru tine ţine de gusturi. 

La MYSU, însă, ai o decizie mai puţin de luat, pentru că toate parfumurile noastre sunt ape de parfum, cu o concentraţie de 22% în compoziţie. Bucură-te de aroma ta preferată, ştiind că formula pe care ai ales-o miroase exact aşa cum a fost gândită de experţi.