Note parfumuri: Cum alegi aromele preferate

Note parfumuri

Dacă ai prins recent gustul parfumeriei şi ai vrea să începi o colecţie cu aromele tale preferate, cu siguranţă te-ai lovit de informaţii despre note. Parfum cu note dulci, note proaspete, note de vârf, mai-mai că te întrebi ce caută parfumul la şcoală. 

Ei bine, pentru un parfum, notele sunt cartea de identitate. Odată ce înţelegi categoriile de note şi cum afectează acestea evoluţia parfumului pe pielea ta, poţi considera că ai absolvit cursul introductiv în parfumerie. 

Note parfumuri: Vârf, mijloc, bază?

note parfumuri

Notele parfumurilor pot fi definite ca elementele individuale, distinctive, care compun buchetul olfactiv al unui parfum. O notă este o aromă fundamentală, care aminteşte de cele mai simple mirosuri naturale, precum cel al florilor de trandafir sau mirosul fructelor de zmeură. 


Parfumurile sunt amestecuri de uleiuri esenţiale, uleiuri parfumate şi diverşi alţi compuşi aromatici, în cantităţi precise. Aceste ingrediente amintesc de cele mai multe ori, de aceste mirosuri elementare, precum mirosul diverselor flori, fructe sau condimente. 

Pentru a descrie aroma unui parfum, notele sale sunt împărţite în trei categorii: note de vârf, note de mijloc şi note de bază. Pentru a înţelege profilul unui parfum pe care doreşti să-l achiziţionezi, e suficient să ştii că această clasificare dictează rata de evaporare a ingredientelor constituente. 

Clasificarea producătorului, însă, trebuie să aibă în vedere mulţi alţi factori, precum natura, proporţiile şi calitatea ingredientelor folosite, volatilitatea fiecărui compus şi greutatea sa moleculară. 

note parfum de varf

Note de vârf în parfumuri

Notele de vârf sunt aromele iniţiale pe care le simţi imediat după ce aplici parfumul. Aceste note sunt foarte volatile, evaporându-se într-o perioadă scurtă, de la câteva minute la jumătate de oră după aplicare. 

În general, notele de vârf sunt note proaspete, iar cele mai comune includ notele citrice, precum bergamota, lămâia sau portocala, notele verzi, precum lavanda,menta, sau notele florale delicate, precum neroli sau flori de portocal. 

Note parfum de mijloc

Note de mijloc în parfumuri

Notele de mijloc sunt inima parfumului, şi răsar de îndată ce notele de vârf s-au evaporat. Acestea lasă o impresie mai delicată decât notele efervescente de vârf, dar sunt mai persistente, rezistând aproape neschimbate pe piele pentru mai multe ore. 

Vei găsi frecvent parfumuri cu note de mijloc din familii florale, fructate sau condimentate, precum notele de trandafir, ylang-ylang, iasomie sau scorţişoară. Notele de mijloc servesc drept pod între notele proaspete şi luminoase de vârf şi notele profunde de bază. 

Note parfum de baza

Note de bază în parfumuri

Notele de bază sunt fundaţia parfumului şi construiesc acel profil bogat, puternic, care îţi răsfaţă simţurile la mult timp după aplicare. După evaporarea notelor de vârf şi de mijloc, aceste note rămân ca o aromă discretă, dar puternică, pentru a-ţi aminti de caracterul parfumului tău preferat. 

Ca note de bază, cele mai comune sunt notele lemnoase, precum santalul, cedrul sau patchouli, precum şi vanilia, caramelul, moscul sau pielea. Acestea completează profilul parfumului şi îi dau acea aromă bogată, învăluitoare, în cadrul căreia notele mai volatile se pot topi treptat, fără ca mirosul parfumului tău să se schimbe considerabil peste zi. 

Familiile de note în parfumuri

În 1992, parfumierul Michael Edward a creat roata modernă a parfumurilor. Aceasta împarte cele mai comune note de parfum în patru familii primare şi detaliază subcategoriile acestora. 

Roata parfumurilor este folosită atât de profesionişti, în formularea produselor, cât şi de iubitorii de parfumuri, pentru a înţelege mai uşor un profil olfactiv. După clasificarea lui Michael Edward, cele patru familii principale de note sunt următoarele.

  • Note florale
  • Note orientale (note de ambră)
  • Note lemnoase
  • Note proaspete

Iată informaţiile esenţiale despre fiecare familie, împreună cu exemple de note şi recomandări din colecţia noastră. 

Note florale

parfumuri note florale

Parfumurile cu note florale au arome feminine, elegante, ce capturează esenţa diverselor flori şi o ancorează în una sau două note mai puternice, de obicei calde. Aromele lor sunt fie uşoare şi aerate, fie bogate, voluptoase şi senzuale, în funcţie de notele alese şi complexitatea buchetului.

În general, notele florale sunt note de mijloc, însă anumite note florale strălucesc şi ca note de vârf. Subcategoriile ce alcătuiesc această familie sunt următoarele:

Note floral-fructate

Se găsesc în parfumurile dulci de damă, uşor citrice sau tropicale. Exemplele includ floare de vanilie, pară, floare de măr sau ylang-ylang.

Note fundamental florale

Sunt comune în parfumurile feminine şi senzuale. Notele de trandafir, tuberoză, flori de iasomie, floare de liliac sau muşcată sunt des întâlnite ca note de mijloc.

Încearcă

Note de bergamotă, trandafir turcesc, iasomie şi mosc alb te vor răsfăţa la aplicarea parfumului Celestial

Note florale delicate

Vei întâlni ca note de vârf, sau în parfumuri dulci, oferind o aromă pudrată şi rafinată. Acestea sunt note fine, nostalgice, precum mirosul de lavandă sau violetă. 

Note floral-orientale

Sunt cele uşor picante, exotice, precum notele de orhidee, iasomie de Madagascar sau floare de portocal.

Parfumurile cu note florale sunt potrivite pentru primăvară sau vară, însă anumite parfumuri florale bogate, cu note floral-orientale, pot fi folosite şi toamna de către cei nostalgici. 

Încearcă

Un parfum cu note de tuberoză, cald şi feminin, întâlneşte complexitatea notelor de cacao şi profilul tropical al boabelor tonka. Îţi prezentăm W06 Green, un favorit al clientelor noastre. 

Note proaspete

parfumuri proaspete

Notele proaspete sunt luminoase şi energizante. Ele evocă vitalitate şi optimism. Sunt, în general, folosite ca note de vârf, însă anumite tipuri de note proaspete sunt alegeri comune şi ca note de mijloc, mai ales în parfumurile pentru vară. 

Sfatul MYSU

Dacă iubiţi un parfum cu note predominant proaspete, însă găsiţi că acesta nu este foarte persistent datorită pH-ului pielii dumneavoastră, MYSU vă recomandă să îl folosiţi pe întreaga perioadă a anului pentru acele ieşiri scurte, în care v-ar folosi un plus de energie. 

Mersul la cumpărături, o plimbare cu câinele sau plictisitorul aşteptat la coadă la poştă pot fi elevate la mici momente de relaxare atunci când folosiţi un parfum energizant, chiar dacă efectul său este de scurtă durată. 

Familia notelor proaspete este, şi ea, împărţită în patru categorii:

Notele aromatice

Sunt cele de ierburi, precum mentă, lavandă sau salvie. Ele evocă un sentiment de curăţenie şi vitalitate, amintind de grădini verzi şi zile de primăvară. 

Notele citrice

Sunt alegerile perfecte pentru vară, inspirând vitalitate şi optimism. Note citrice precum cele de lămâie şi bergamotă sunt inviorante, iar notele citrice dulci, precum mandarina şi portocala oferă şi un plus de feminitate. 

Notele verzi

Dau caracter parfumurilor şi evocă pajişti proaspăt tăiate sau păduri. Exemplele includ ceai verde, galban, portocale amare (petitgrain), iarbă. 

Notele acvatice

Sunt apanajul parfumurilor de vară, evocând hidratare şi puritate. Acestea miros reconfortant şi energizant, şi includ note precum castravete, lotus, apă de mare sau calone. 

Încearcă

Un parfum proaspăt, energizant, cu note citrice tropicale, este W11 Purple Light, pe care îl recomandăm cu drag pentru zilele de vară. 

Ceva mai inedit, potrivit evenimentelor speciale, este W101 Rubin, un parfum sofisticat cu note verzi, precum levănţica, şofranul şi salvia. 

Note lemnoase

parfumuri note lemnoase

Notele lemnoase miros opulent, cald, pudrat. Datorită caracterului puternic, notele lemnoase sunt folosite, în principal, ca note de bază şi note de mijloc. Parfumuri lemnoase vă vor însoţi perfect simţurile în zilele de toamnă, sau la evenimente speciale. 

Notele de lemn

Sunt calde, bogate şi naturale, evocând mirosul pădurilor luxuriante. Ele includ sofisticatul parfum de cedru, catifelatul vetiver sau îmbietorul patchouli.

Încearcă

Între cele mai rafinate parfumuri lemnoase de la MYSU este W104 Topaz, un profil discret, dar de impact, construit din mosc, lemn de cedru şi trandafir. 

Notele de muşchi

Sunt mai bogate, cu un iz mai proaspăt şi umed. Ele evocă mister şi nostalgie, şi includ note precum pin, labdanum şi ferigă.

Notele de lemn uscat

Includ aromele fine, pudrate şi uşor picante, ca cele de vetiver, tutun, piele şi lemn de santal. Acestea construiesc o bază rafinată pentru parfumuri cremoase, balsamice, dar cu o picătură de mister masculin. 

Ştiaţi că…

În multe parfumuri cu note lemnoase puternice veţi găsi oud, un ulei esenţial deosebit de aromat, extras din răşina copacilor. Un parfum oud este luxuriant, remarcabil prin căldură şi caracter, şi potrivit zilelor mai reci sau evenimentelor speciale. 

Încearcă

Secret Tobacco este un parfum cu multă personalitate, unisex, ce garantează o impresie puternică. Conţine note de şofran, lăcrămioară, planta de tutun şi păstăi de tonka. 

Note orientale

parfumuri arabesti

Notele orientale sofisticate şi îmbietoare se folosesc predominant ca note de mijloc şi note de bază. Parfumul cu note orientale este opulent, senzual şi are o personalitate puternică. Notele orientale sunt extrase din compuşi naturali, precum mosc, planta de vanilie sau boabe de tonka. 

Note orientale calde

Ambra, răşina de benzoină sau condimentele sunt potrivite ca parfumuri de damă, evocând eleganţă şi încredere. Parfumuri cu mosc alb, vanilie sau patchouli sunt astfel de exemple. 

Încearcă

Ylang-ylang, scorţişoară, vanilie şi mosc - W39 Moss e un parfum oriental deosebit de dulce şi seducător. 

Notele orientale delicate

Includ note florale precum iasomie de Madagascar sau tuberoză. Aceste parfumuri sunt senzuale şi feminine, însă îşi păstrează caracterul exotic. 

Notele orientale lemnoase

Sunt folosite în mod comun cu note de condimente, pentru a crea profiluri puternice şi rafinate. Vanilie, planta de tonka, scorţişoara şi nucşoara adaugă complexitate şi profunzime acestor parfumuri.